Gästartikel Pizzeria stinsen_03
3-5 min lästid

Pizzeria Stinsen

Från en stängd dörr till en succé – därför är Pizzeria Stinsen en av de bästa pizzeriorna i Oskarshamn.

I en stad där pizzadoften vilar varje dag i veckan, och konkurrensen är stenhård, krävs det mer än en varm pizzaugn för att lyckas. För Daniel F Higazi och hans son Shady började den senaste resan med en nedlagd, och sedan länge bortglömd Pizzeria – en tro på smak, kvalitet och gemenskap. I dag benämns Pizzeria Stinsen ofta som en av de bästa pizzeriorna i Oskarshamn.


Oskarshamn är en kustpärla i Småland – det är också en stad där pizzan är smått helig. Här finns ett dussintal pizzerior inom gångavstånd, och kampen om kunderna är ständigt pågående. När Daniel och sonen Shady bestämde sig för att ta över en gammal pizzeria som tvingats stänga igen, skakade många i Oskarshamn på huvudet.


Men där andra såg ett fallfärdigt och tråkigt slut, såg de en chans.

"Jag har jobbat med pizza i över 40 år. Jag visste att jag och Shady hade vad som krävdes och jag hade en känsla inombords att det skulle gå att få verksamheten på fötter igen", säger Daniel.


Han började sin resa långt innan pizzan fanns i varenda hörn. På den tiden var det något nytt, något nästan exotiskt. Men för Daniel var det bestämt från första stund. "Jag ville inte stå på en fabrik. Jag ville träffa människor, laga bra mat, bygga något eget, pizzan blev min väg dit, berättar Daniel. 


En satsning på kärlek, bra råvaror och familjeband

Tillsammans med sonen Shady tog han över den nedgångna lokalen vid Oskarshamns resecentrum – ett läge med potential, men med ett rykte som behövde skrivas om. Det de gjorde var enligt deras eget recept – kraftfullt. De började laga mat som de själva ville köpa. Minska ner på halvfabrikat, ta mindre genvägar. Bara omsorgsfullt bakade pizzor, kebab tillverkad på fina råvaror, och en smak som folk skulle känna i varje tugga.



Och det tog inte lång tid innan recensionerna började trilla in.

"Vi började få fem stjärnor i recensioner på Google. Folk sa att det var precis som att den en gång framgångsrika pizzerian nere i hamnen, plötsligt hade vaknat till liv igen – och det var precis det vi ville åstadkomma", berättar Shady och Daniel vidare.


Den klassiska Higazi-pizzan – med en modern Shady-twist

Pizzeria Stinsen är mer än bara ett uppskattat matställe. Det är en familjerörelse som drivs med hjärta. På menyn hittar man både de klassiska pizzorna, pizzor med en modernare touch, och andra inslag som hamburgare gjord på färsk högrev, frasiga fish and chips och lite nyttigare sallader för den publik som vill ha något annat än ost och tomatsås.


"Alla ska kunna äta här – barn, föräldrar, vegetarianer, kebabälskare och människor som vill äta lite nyttigare hämtmat. Det är viktigt för oss att alla kunder känner sig välkomna, och att de kan hitta ett alternativ som passar just dem", säger Shady.



Men vad är hemligheten? Hur lyckas man sticka ut i en mindre kuststad där varje gathörn har sin egen pizzeria?

Shady tänker efter, innan han svarar oss: Vi serverar ingen mat som vi inte skulle bjuda vår mamma på, eller våra vänner. Det är vår måttstock. Om vi inte är nöjda – då serverar vi det inte.


Från generation till generation – en verksamhet som går i arv

Efter ett långt liv i branschen så börjar Daniel nu försiktigt att trappa ner. Men det är inget avslut – snarare en stafettväxling. Sonen Shady har redan tagit ett stort ansvar och förvaltar inte bara namnet, utan även deras hantverk. "Det är kul att se honom ta för sig. Jag har gjort mitt bästa, nu är det Shadys tur att sätta sin egen prägel på det vi tillsammans byggt upp", säger Daniel med ett stolt leende.


Och Shady är redo.

"Vi kommer aldrig tumma på kvaliteten. Och vi utvecklar vidare – med nya rätter, nya idéer, nya smaker. Och självklart: Den klassiska Higazi-pizzan kommer alltid att finnas kvar. Fast inom en snar framtid med en Shady-twist, berättar Shady.


Letar du efter en av de bästa pizzorna i Oskarshamn?

Pizzeria Stinsen är ett bevis på vad en dos mod och familjeband kan åstadkomma. Här blir du inte bara mätt och belåten – du får en bit av Oskarshamns pizza-historia, som fortsätter skrivas. En Svensk pizza i toppklass, och med ett leende på köpet.


2025-06-02
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.