My Post(26)

Försvarsadvokaten är viktig för vårt rättssystem!

Den misstänkte är oskyldig fram till det att en dom har fallit. Försvarsadvokaten är den enskildes enda hjälp gentemot stat och myndigheter, vars främsta plikt är att visa trohet och lojalitet mot klienten. Försvarsadvokaten har tystnadsplikt, men skulle aldrig främja orätt genom att ljuga i domstol eller försvara en misstänkt som erkänt sitt brott till ombudet. Norrlänningen Marko Tuhkanen är en av Sveriges främsta försvarsadvokater, och han älskar sitt jobb.

Marko driver Advokatbyrån Tuhkanen i Haparanda, Boden och Luleå. Tillsammans med kollegorna finns ett enormt driv, ett stort engagemang och en förvissning om att rollen som försvarsadvokat inte är ett jobb, det är en livsstil. En grund till denna oerhörda kämparanda, går att finna i Markos bakgrund.

– Till skillnad från majoriteten av försvarsadvokater, var jag själv på glid innan jag hittade rätt i livet. Jag var en arg ung man som utövade handgemäng, stökade och blev dömd. Det är inget som jag är stolt över, men jag är övertygad om att det har gjort mig till en bättre försvarare. Jag avskyr orättvisor och vill stå på den lilla människans sida. Jag vet hur våld kan se ut och vad som kan vara rimligt. Man kan vara hur duktig jurist som helst, men det kan bli väldigt fel om man inte har den rätta känslan, säger Marko.


Många känner igen Marko från teveprogrammet Brottsplats Sverige och i media där han ofta efterfrågas i expertutlåtanden. Han är Norrlands mest kända försvarare och anlitas flitigt av klienter runt om i landet. Hans framtoning kan i vissa sammanhang anses vara kontroversiell.

– Min bakgrund skiljer sig åt, men även min metodik och framställning. En del försvarare vill hellre vara vän med domaren och åklagaren än att stå upp för sin klient. Då gör man inte sitt jobb, anser jag. För att vara en duktig försvarsadvokat krävs inte bara kunskap i juridiken, utan även kriminalteknik och rättsmedicin. Man måste ha viljan, ett stort engagemang, ett genuint intresse för klienten och drivas av försvarsadvokatens viktiga funktion i rättssamhället. Jag mår bra av att veta att jag har en betydelse i andra människors liv.


Marko har ett stort samhällsengagemang och är en av få advokater som jobbar ideellt med resningsmål och oskyldigt dömda.

– I Sverige har vi ett beviskrav på 97–98 procent, vilket rimligen innebär att varje år blir några procent felaktigt dömda. Det är flera hundra personer varje år. Att låsa in någon på felaktiga grunder är i min värld den värsta kränkningen en demokrati kan göra mot en människa. Även för mig personligen är det mycket tungt att upptäcka att personer sitter inne på livstid, trots att det finns bevis för att de är oskyldiga. Alla är givetvis inte oskyldiga som påstår det, men vi har en alldeles för stor andel oskyldiga och det är alltid den mänskliga faktorns fel. Vi advokater är de enda som kan minimera antalet felaktigt dömda, men tyvärr kan det ibland handla om en oengagerad eller okunnig försvarsadvokat som gör att det fallerar, avslutar Marko. 

Läs mer...

2020-10-06

EM_Elkompaniet_01

Erfaren elfirma på frammarsch

Artikel Med stor kunskap och lång erfarenhet utför Elkompaniet olika slags installationer med hög kundservice och smidighet. Hos dem finns det alltid en vilja att hjälpa kunderna till den bästa lösningen.
EM_alium_01

Bokföring är ett hantverk!

Artikel Med löpande bokföring vet du vad i din verksamhet som är lönsamt och vad som inte är det. Ägare och styrelse kan vara trygga med att inte riskera att bli personligt betalningsansvariga om företaget har...
  • Advokatbyrå Tuhkanen
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv