Dela artikel

Gourmetburgare och nöje för alla

Kocken Björn Hedman och hans sambo Sofie Jakobsson köpte 2009 en restaurang i Löttorp på norra Öland. Från öppningsdagen har de arbetat med ett ganska smalt koncept – hamburgare. I dag erbjuder Kalk Gourmetburgare & Nöje något för alla smaker.

– De flesta restauranger har en hamburgare på menyn, men vi har bara hamburgare på vår meny. Tanken har ända sedan start varit att servera något som är så långt ifrån pressade burgare av dåligt kött det går att komma och i stället satsa på att laga allt helt från grunden, säger Björn Hedman på Kalk Gourmetburgare & Nöje.


Med mat lagad från grunden menar han att helt kött köps in som sedan styckas och mals på plats. Detta för att få exakt den kvalitet och fetthalt som önskas. Varje morgon bakas hamburgerbröd med surdeg och potatis skivas för att bli till fina potatischips som serveras som tillbehör.
– Det gör att det blir en helt annan nivå på hamburgarna hos oss, det ska kännas på smaken att det är en mycket bättre burgare än på andra hamburgerrestauranger. Samtidigt ska gästerna få den fina, saftigt flottiga känslan som man vill ha av en hamburgare, det får man aldrig glömma, menar Björn.


Restaurangen är inrymd i Löttorps gamla elverk som genererade den första strömmen till bygden på 1930-talet. I byggnaderna där generatorn stod finns i dag kök, pub och nattklubb. I en tillbyggnad som av de förra ägarna användes som galleri, är det numera matsal under högtrycket på sommaren.
– Verksamheten utvecklas hela tiden, nu har vi luncher också, från påsk till skördefest och vi anordnar annorlunda tävlingar och event som dikesdykning och halmbalsrullning, berättar Björn som tillsammans med sambon även driver ett annat ställe en mil bort.
– Det heter Café & Restaurang Svea och ligger i Jägmästare Bomans herrgårdsliknande villa vid Skäftekärr. Jag kallar det för min gastronomiska lekstuga där jag kan experimentera med smaker och råvaror lite som jag vill. Exempelvis använder jag ofta ogräs, vilda grödor och vilt, ofta på ett vis som folk inte är så vana vid.

2014-06-16