I en värld av hårt nischade foodtrucks sticker Brandt Streetfood ut. Kocken Mathias Brandt erbjuder variation, uppfinningsrikedom och kreativitet i en foodtruck som måste räknas som Göteborgs mest mångsidiga. Han besöker mässor, festivaler och marknader, serverar lunch vid kontorshotell och byggarbetsplatser och levererar tilltugg till företagsevenemang. Men han lagar också trerätters till bröllop och privata fester, allt enligt beställarens önskemål.
Variationsrikedom i en hårt nischad bransch
Bredden sticker ut. “Många som startar foodtruck nischar sig hårt redan från start och bygger hela trucken efter maten man vill laga”, förklarar Mathias. Själv valde han en helt annan väg. Han ville ha en mer öppen inställning, förstås för att gästerna alltid skulle vilja komma tillbaka för att pröva en ny rätt. Men också för sin egen skull.

“Jag älskar att vara kreativ!”
“När jag började med foodtrucken fick jag tidigt kontakt med ett kontorshotell i Sisjön i Göteborg som ville att jag skulle komma dit ett par dagar i veckan och servera lunch”, berättar han. “Då bestämde jag mig för att byta menyn varje vecka för att göra det lite roligare för gästerna. Och för mig själv också – jag älskar att vara kreativ och testa nya rätter och smaker!”

Ett liv i matlagningens tecken
Att Mathias har den här inställningen är inte så konstigt. Hela hans liv har nämligen varit ett slags utforskande av matlagningens möjligheter och gränser. Att han skulle bli kock visste han redan som barn. Han gjorde lumpen i köket på ett av marinens fartyg, fortsatte till restauranger i Göteborg och längs Västkusten och for därefter till London som tjugoettåring för att jobba på en fransk stjärnrestaurang och fortsätta utvecklas.
Det var en jättestor skillnad jämfört med Sverige, en helt annan jargong och en helt annan hierarki. Jag jobbade på en stor restaurang med 20 personer i köket och chefskocken styrde med järnhand. Det var tufft och hårt, men jag lärde mig otroligt mycket. Sedan drog jag till Australien och jobbade där.

Skräddarsydda matupplevelser – tack vare modulär foodtruck
Väl hemkommen igen jobbade han som matkreatör på Orkla Foods och Menigo Food Service innan han startade sin foodtruck. Det gör honom till en ovanligt bred och kreativ kock, något han med sig när han startade Brandt Streetfood. “Jag byggde min foodtruck med variationsmöjligheterna och kreativiteten i åtanke”, förklarar han. Nästan allt i den är modulärt och möjligt att anpassa efter beställarens önskemål.
Jag ville kunna leka med alla möjliga mattraditioner och rätter och byggde trucken efter det. Behöver jag fritösen kopplar jag in den. Behöver jag kolgrillen istället stoppar jag in den. Behöver jag inte stekbordet kan jag sätta in ett mackjärn. Och så vidare. Allt går att anpassa. Det ger mig otroliga möjligheter att ge kunden en skräddarsydd upplevelse.

Mat som sticker ut
Men maten då? Vad kan man hitta bakom luckan hos Brandt Streetfood? Det är i grund och botten upp till beställaren. Men vad sägs om en highend tolkning av Göteborgsklassikern Halv special eller japansk comfort food i form av okonomiyaki? En friterad Buffalo Chicken Burger eller en egen variant på Smålandsfavoriten kroppkakor? Den stora favoriten är dock Mathias egen kreation – Korean Hot Box.
Favoriten Korean Hot Box
Det är en rätt som kombinerar klassiska koreanska smaker med ett nyskapande upplägg, perfekt utformat för att servas i en foodtruck. Mathias berättar mer:
Grundprincipen är en poke bowl där jag bytt ut riset mot svenskt havreris och blandat med grillad kål, inlagd ingefära och smashad kimchigurka. Sedan kolgrillar och långbakar jag fläskrygg med en koreansk kryddblandning, den blir otroligt mör och smakrik. Jag bygger från botten upp och toppar med det varma köttet som värmer upp hela rätten, inklusive korean bbq sås, misomajo, koriander och furikake. Den är otroligt uppskattad!

“Jag vill bygga en gastromodul!”
För framtiden vill Mathias fortsätta utveckla sitt koncept. Modultänkandet som präglar hans foodtruck lämpar sig nämligen fint även för en fast restaurang. “Jag har snöat in på att jag vill bygga en fast restaurang i en container som är flyttbar”, förklarar han och fortsätter:
För jag älskar verkligen streetfoodkonceptet. Det går att ge människor exakt samma smakupplevelser som på en finrestaurang, bara mer lättillgängligt för alla. Det blir hundra procent fokus på maten och det passar mig.