När Marcel Kassab och Fuad och Sofia Amaya Scott tog över Värdshuset Liljan valde de att bygga upp verksamheten från grunden. Detta innebar bland annat generösa öppettider under lunchen och gästerna är välkomna mellan klockan nio och halv tre. De första gästerna är ofta hantverkare som varit uppe med tuppen och tycker att en stadig lunch sitter fint efter några timmars hårt arbete. Och efter elva börjar tjänstemännen dyka upp. Husmanskonsten är ett stående inslag på lunchmenyn som varieras från vecka till vecka.
– Vi har alltid kött, fisk, fågel och vegetariskt och märker alltid ut det som är gluten- och laktosfritt. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda alla våra gäster rätt mat, säger Fuad Amaya Scott som tillsammans med Sofia tycker att det är viktigt med personalvård samt med rätt person på rätt plats för att nå bäst resultat.
Världshuset Liljan har en salladsbuffé som är något utöver det vanliga med inte mindre än 21 olika sallader. Tanken är att det ska finnas ett brett utbud av lite lättare mat. All mat på Värdshuset Liljan lagas från grunden och efterrätten är hembakt. Färska råvaror är ett måste och Fuad och Sofia Amaya Scott tillämpar den gyllene regeln i matlagningen.
– Det jag själv vill ha för att vara nöjd vill jag också kunna erbjuda våra gäster, säger Marcel.
Halvfabrikat får någon annan ägna sig åt, här är i stället kärlek och stolthet självklara ingredienser i matlagningen.
Varje fredag erbjuder Värdshuset Liljan en grillbuffé till lunch som lockar många.
– Vi brukar ha olika teman, exempelvis amerikansk, grekisk och orientalisk grillbuffé. Under årets stora högtider anpassar vi grillbuffén, vi följer den svenska kulturen och visar upp den, säger Fuad Amaya Scott.
Ytterligare en anledning till att besöka restaurangen under högtiderna är att slippa matlagningen. Och, inte att förglömma, få njuta av riktigt vällagad mat.
De libanesiska grillkvällarna som pågår onsdag till söndag är ett relativt nytt inslag på värdshuset. Under dessa kvällar går kolgrillen varm och en kock med 40 års restaurangerfarenhet står för de kulinariska höjdpunkterna.
– Det är den bästa libanesiska kocken man kan få tag i. Det är viktigt att ha en kökschef som står för maten, det är ryggraden i hela verksamheten, konstaterar Fuad Amaya Scott, som också har satt vattenpipa – med eller utan nikotin – på menyn.
– Det är som en öl för svenskarna, bara en kulturell skillnad. En vattenpipa är en väldigt sällskaplig detalj. Jag tror att vattenpipa kommer att komma mer och mer i Sverige och tycker att det är roligt att dela med oss av vår kultur.
Att de libanesiska gästerna känner sig som hemma är ett mycket gott betyg på såväl mat som musik, miljö och mottagande. Då och då uppträder också libanesiska artister här vilket skapar genuin stämning.
Restaurangen byggdes ut i samband med att makarna Amaya Scott och Marcel Kasaab tog över och rymmer i dag totalt 250 personer.
– Vi har ett bra flöde av gäster från måndag till fredag. Under fredagar som är en sådan dag som alla går ut och äter på har vi fullt på lunchen. Det blir ofta från 300–500 luncher per dag då. Men vi vill gärna kunna ta in mer folk, säger Fuad Amaya Scott.
Det har blivit väldigt populärt att ha bröllop och fest på Värdshuset Liljan. Det har krögarduon Amaya Scott och deras kollegor arbetat hårt för.
– Vi är på rätt spår. Folk brukar söka sig till traditionella ställen, men vi är fullbokade nästan varje helg till nästa år. Det är både förlovningar, bröllop, företagsfester och kickoffer. Vi anpassar oss alltid efter kunden och deras efterfrågan och plockar in kockar som passar ändamålet.
Här ordnar man ett helhetskoncept som underlättar för kunderna om de så vill. När det kommer till bröllop kan det, utöver en unik meny, handla om att ordna bröllopstårta, blomsterarrangemang, fotografering samt att ha kontakt med kyrkan för att tajma gästernas entré på sekunden. Bröllop på Värdshuset Liljan brukar också vara populärt tack vare lokalernas läge och den generösa gratisparkeringen. Hit är det enkelt att ta sig. Vill bröllopsparet hyra en lyxbil dagen till ära kan Värdshuset Liljan ordna även det.
Medan Fuad Amaya Scott är en tävlingsperson som gärna tuffar vidare mot nya äventyr ser hans fru, som håller i värdshustrådarna, till att sakta ner på takten lite. Nu gäller det att vila i framgångarna och göra verksamheten så bra som möjligt. Först därefter kan det bli dags att utveckla konceptet vidare.